sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Muutama Kaphalle sopiva resepti

Kuten edellisessä postauksessani totesin, kehossani on liikaa Kaphaa. Heidi pyysi jakamaan joitain kokeilemiani Kapha-reseptejä, joten tässä ihan muutama, jotka olen todennut itselleni sopiviksi. Postailen jatkossa lisää, kunhan testailen. Kuten totesin edellisessäkin kirjoituksessani, pitää opiskella lisää näitä itselle sopivia, jotta ruuanlaitto olisi vaivatonta. 


Aamun vihersmoothie (kaikki ainekset luomua)
nippu lehtisalaattia
n. 1 dl auringonkukan/kurpitsansiemeniä
2-3 dl mustikoita
2-3 dl puolukkaa / 2 rkl karpalojauhetta / 1 rkl marja-aroniajauhetta
1 omena
1 tl vehnänorasjauhetta/1 rkl kuivattua nokkosta
1 tl spirulinaa
n. 1 tl aitoa vaniljaa
n. 1 tl kanelia
ripaus inkiväärijauhetta
2-3 dl suodatettua vettä

Jos et löydä salaattia luomuna, käytä mieluummin vihreänä vehnän- tai ohranoras- tai merileväjauhetta. Inkivääri ja kaneli lämmittävät mukavasti ja vanilja antaa ihanan pehmeän aromin : ). Valitettavasti olen aika laiska kuvaamaan aikaansaannoksiani. Tästä ei tosiaankaan tule väriltään vihreä smoothie, vaikka nimeltään sellainen onkin. Mustikat ja puolukat pitävät kyllä värityksestä huolen.

Sitruunainen dahl-keitto (mukaeltu resepti kirjasta Vegaanin keittokirja)
n. 2 dl punaisia linssejä
8,5 dl vettä
1 tl vuorisuolaa (erittäin maltillisesti, koska ei sovi Kaphalle)
1 tl kurkumaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta
2 silputtua sipulia
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
4 pilkottua tomaattia (tai purkillinen luomutomaattimurskaa)
1 iso pilkottu sitruuna

Kuullota sipulia ja mausteita hetki öljyssä. Lisää linssit ja vesi. Anna kiehua, kunnes linssit ovat melkein kypsiä. Lisää tomaatit ja sitruuna. Keitä vielä hetki.


Linssikeitto
2 dl vihreitä linssejä
1 sipuli
2 porkkanaa
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
paprikajauhetta
mustapippuria
öljyä kuullottamiseen

Pilko ja kuullota sipuli. Lisää paprikajauhe ja anna paistua hetki. Lisää joukkoon pilkottu porkkana. Lisää kaikki loput aineet ja anna kiehua noin tunnin ajan.

Kun haluat enemmän potkua ruokiin ja edesauttaa Kaphan tasapainotusta, lisää lautaselle Kapha Churna-mausteseosta (itse asiassa käytän sitä lähes joka ruokaan).

Löysin Maharishi Ayurvedan sivujen kautta mielenkiintoisen jutun Arja Skalskista ja ayurvedisesta asumisesta ja ruuanlaitosta täältä. Ilokseni luin, että elävällä tulella laitettu ruoka on Ayurvedan mukaan hyväksi, sillä itsekin rakastan puuhellalla kokkailua, varsinkin näin talviaikaan. Siinä saa samalla ihanan pehmeää lämpöä keittiöön : ). Samaisen linkin takaa löytyy ohje mm. intialaisten perusreseptin dahlin (sakean keiton) valmistamisesta. Dahl on hyvin proteiinipitoista ja sillä voi korvata lihan, kalan, kanan ja kananmunan ruokavaliossaan. Ja kuten käy ilmi, erilaisilla mausteilla dahliin saa vaihtelua.

Kävimme lauantaina pitkästä aikaa Tampereella Thai&Laos -ravintolassa syömässä. Rakastan tämän ravintolan ruokaa : ). Tällä kertaa tilasin Khung Phad Khing:iä eli paistettua jättikatkarapua, inkivääriä ja vihanneksia. Mmm, olipa hyvää ja lämmittävää! Annos oli aika mieto, mutta lisäsin itse chilikastiketta, niin johan tuntui! Luulen, että kaikenkaikkiaankin valintani osui oikeaan Kaphaa ajatellen, koska olo oli todella hyvä ruokailun jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti