tiistai 9. helmikuuta 2010

Valkosipuli - myrkkykö?


Valkosipulista kirjoitetaan pääasiassa myönteiseen sävyyn sen erinomaista makua ja lääkinnällisiä ominaisuuksia korostaen, mutta niin kuin kaikella, tälläkin asialla on toinenkin puoli. Sain käsiini artikkelin, joka kertookin valkosipulin olevan myrkyllistä! Päättelin, että kai tämän oli nyt tarkoitus tulla kohdalleni. Alkuperäinen juttu on englanniksi täällä. Juttu on siis Nexus Magazine -lehden toimittajan kirjoittama artikkeli tiedemies Bob Beckin tutkimusten pohjalta.

VALKOSIPULI: MYRKKYÄ AIVOILLE?

Syy valkosipulin myrkyllisyyteen on se, että sen sisältämä sulfonihydroksyyli-ioni läpäisee veri-aivoesteen (Blood Brain Barrier, BBS), aivan samalla tavoin kuin teollisuudessa liuottimena käytetty dimetyylisulfoksidi (DMSO), [jota käytetään myös parantamaan lääkkeiden imeytymistä ihon läpi, sekä kivunlievityksessä (suom. huom.)], ja on erityinen myrkky korkeammille elämänmuodoille sekä aivosoluille. Havaitsimme tämän kauhuksemme, toimiessani (Bob Beck) maailman suurimpana eettisten EEG-biofeedback laitteiden valmistajana.

Näimme ihmisiä, jotka lounaalta palattuaan näyttivät
enepalografissa kliinisesti kuolleilta. Enepalografia käytettiin heidän edistyksensä seurannassa. "Mitä teille oikein tapahtui?" "No, menimme italialaiseen ravintolaan, ja siellä syömässäni salaattikastikkeessa oli valkosipulia!".
Allekirjoitutimme heillä paperit, jossa he sitoutuivat olemaan koskematta valkosipuliin ennen luentoja, muuten me vain haaskaisimme heidän aikaansa ja rahaansa, ja myös minun aikaani.

Uskon että jotkut teistä ovat toimineet lentäjinä tai olette olleet lentokokeissa... Minä olin lentokoeinsinöörinä Doc Hallanin ryhmässä 1950-luvulla. Lentokirurgi tuli suurinpiirtein kerran kuussa ja muistutti meitä kaikkia: "Älkää uskaltakokaan koskea muruseenkaan valkosipulia kolmeen vuorokauteen ennen lentoa yhdelläkään koneistamme, koska se tuplaa tai triplaa reaktioaikanne. Olette kolme kertaa hitaampia, kuin mitä olisitte, jollette olisi ottaneet muutamaa pisaraa valkosipulia."

Kahteenkymmeneen vuoteen emme tienneet, miksi näin oli, ennenkuin omistin Alpha-Metrics -yhtiön. Rakensimme biofeedback laitteita ja havaitsimme että valkosipuli yleensä desynkronoi (eriaikaistaa) aivoaallot. Rahoitin tutkimuksen Stanfordin Yliopistossa, ja kyllä, he havaitsivat että valkosipuli on myrkky. Voit hieroa valkosipulin kynttä jalkapohjaasi - ja pian tämän jälkeen voit haistaa sen ranteestasi. Eli se läpäisee kehon. Tämän vuoksi DMSO haisee pitkälti valkosipulille: tuo sulfonihydroksiini-ioni läpäisee kaikki esteet, mukaanlukien corpus callosumin (aivokurkiainen) aivoissa.

Jokainen, joka tuntee luomuviljelyä, tietää, että ellei halua käyttää DDT:tä (no eihän luomuviljelijä tietysti DDT:tä käytäkään, suom.huom), valkosipuli kykenee tappamaan minkä tahansa hyönteisen.

Suurin osa ihmisistä on kuullut lähes koko elämänsä ajan, että valkosipuli on hyväksi, ja me laitamme nyt nuo ihmiset samaan tietämättömyyden luokkaan kuin äidit, jotka vuosisadan vaihteessa ostivat morfiinisulfaattia apteekista ja antoivat sitä vauvoilleen tainnuttaakseen nämä uneen.

Jos sinulla on potilas, jolla on lieviä päänsärkyjä, tai keskittymishäiriö, eikä hän oikein pysty keskittymään iltapäivällä työhönsä tietokoneella, on hyvä tehdä pieni koe - tee se itsesi vuoksi. Käske näiden ihmisten jättää valkosipuli pois ruokavaliostaan, niin huomaat, kuinka paljon ja nopeasti heidän tilanteensa muuttuu. Anna heidän syödä vähän valkosipulia noin kolmen viikon kuluttua. He sanovat: "Voi luoja, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että tämä oli syy ongelmiini". Ja tämä pitää sisällään myös hajuttomat valkosipulivalmisteet, mm. Kyolic-kapselit sekä eräät muut vastaavat tuotteet.


Erittäin epäsuosittua, mutta minun täytyi kertoa teille totuus.


On mielenkiintoista, että valkosipulin syönti vaikuttaa refleksinopeuteesi ja energiatasoosi. On myös mielenkiintoista havaita että maissa jotka tunnetaan valkosipulin kulutuksestaan - Kreikka,italia jne, myös sulkevat ovensa iltapäivällä siestaa varten!
(Lähde: Dr. Robert [Bob] C. Beckin, DSc luento Whole Life Expossa, Seattlessa, USA:ssa, maalikuussa 1996)

Bob Beck myös havaitsi ihmisaivojen toimintatutkimuksissaan 1980-luvulla, että valkosipulilla on haitallinen vaikutus aivoihin ja tutkiessaan tätä syvemmin hän havaitsi että monet joogaryhmät ja filosofiset opetukset varoittavat valkosipulin ja sipulien käytöstä, koska niiden tiedetään häiritsevän meditaatioharjoituksia. Eräät tiedostavat yksilöt itseasiassa kuvaavat kokevansa "aivosumun" syötyään valkosipulia.
Pahoittelen nopeasti tehdyn suomennoksen tasoa.

Ayurvedakonsultti Ossi Viljakainenkin sanoo, että Ayurvedankin mukaan valkosipuli on tamasista, eikä sen säännöllistä käyttöä suositella. Maailma ei kuitenkaan ole täydellinen - Ihmiset käyttävät sitä kyllä siitä huolimatta, sen antaman maun vuoksi. Intiassa Brahmiinit - eli siis papit ja opettajat - ylin kasti ei koske valkosipuliin lainkaan, eivätkä ole sitä eläessään edes maistaneet. Myöskään joogit eivät käytä valkosipulia, koska se häiritsee meditaatiota, tai jopa tekee meditaation päämääränä olevan samadhin saavuttamisen mahdottomaksi. Samasta syystä myös brahmiinit eivät käytä valkosipulia, koska he harjoittavat meditaatiota ja muita henkisiä harjoitteita.

Valkosipuli tekee mielestä levottoman, lisää intohimoja ja seksuaalisia haluja. Näiden lisääntyminen ei ole hyödyksi henkisellä tiellä, jossa haetaan ennemminkin tasapainoa, kuin kiihotusta.
Valkosipulia käytetään myös ayurvedassa kuitenkin lääkkeenä. Se on tehokas mm. kolesterolin alentamiseen, lisäämään seksuaalisia haluja, ja tappamaan taudinaiheuttajia. Valkosipuli on monesti tarpeen runsaasti lihaa syöville, koska se edistää kolesterolin hajoamista, ja siten estää korkeasta kolesterolista johtuvat sairaudet. Mutta on tarpeeton henkilöille, jotka eivät lihaa syö. 

Kasvisruokavalio puhdistaa tietoisuutta merkittävästi, ja on suorastaan hullua tukkia tuo avautunut tietoisuus valkosipulin tuomalla aivosumulla...

Tämmöistä tällä kertaa mietintämyssyyn : ). Jokainen päätelköön itse. Minä olen tätä asiaa nyt pohtinut parin viikon ajan ja täytyy sanoa, että vähemmän ja vähemmän tekee mieli valkosipulia tai muutakaan sipulia. Kyllä niiden käyttö taisi nyt aika radikaalisti vähentyä, ja käytän niitä tästä lähin ensisijaisesti lääkkeenä.

Loppukevennykseksi kerrottakoon vielä, että joskus nuoruudessa tuli tehtyä semmoinenkin temppu, että ensin neljän hengen porukkamme söi kolmen, valkosipulia tursuavan ruokalajin päivällisen (jopa jäätelössä ja oluessa oli sitä) helsinkiläisessä ravintola Kynsilaukassa ja sen jälkeen menimme teatteriin!!! Jokainen voi arvata, että ryhmämme sai kyllä kaikkea muuta kuin ystävällisiä katseita osakseen....

8 kommenttia:

 1. Heh, tuo loppujuttu! Hyvä kun teit jutun, pitää linkata blogissa:)

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava näkökulma asiaan! Yleensä tosiaan valkosipulia pidetään erityisen hyvänä. Ehkä silläkin on sitten oma tarkoituksensa etten ole ikinä tykännyt valkosipulista. Nykyään en kertakaikkiaan voi sietää sitä. :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista. Näihin uutisiin erilaisista kasvien tuottamista myrkyistä törmää jatkuvasti. Jos näihin takertuu, niin maailmassa ei taida olla yhtään kasvikunnan tuotetta, josta ei löydä jotain haitallista. Samoin halutessaan lähes jokaisesta kaupassa myytävästä tuotteesta löydetään jotain hyvää. Jopa punaviiniä väitetään terveelliseksi :)

  Voisin melkein vannoa, että valkosipulin poisjättämisellä ei saavuta mitään etuja. Tämä on tietysti vain minun mielipide ja jokaisen on itse tehtävä ratkaisunsa.

  VastaaPoista
 4. ~heidi:
  Kiitos, kun linkkasit. Mulla on (varmaan sen ansiosta) nyt pari lukijaa lisää.

  ebediyen:
  No niin on! Sulle ei tosian varmaan sitten valkosipuli sovi, jos sitä luonnostaankin olet karttanut. Itse kyllä tykkään valkosipulilla maustetusta ruuasta, vaikka opin sitä käyttämäänkin vasta joskus parikymppisenä ollessani Lontoossa au pairina. Olen kuitenkin tämän artikkelin lukemisen jälkeen käyttänyt valkosipulia satunnaisesti ja paljon hillitymmin kuin aiemmin.

  Jarkko Raikas:
  Niinpä. Jokaisen oma valinta tietysti on, miten niihin suhtautuu ja mitä elämässään tavoittelee :). Mielenkiintoista on toki kokeilla vaikutuksia itseen. Joo toi punaviinijuttu on jännä, se on aina vain "yhtä terveellistä". Ja kahvi kuulemma vähentää riskiä sairastua diabetekseen...Täytyy tunnustaa, että olen tällä hetkellä itse koukussa kupposeen iltapäiväkahvia, vaikka välillä olen pitkiä jaksoja ilman sitä. Mutta en pode siitä huonoa omaatuntoa, koska en halua olla liian ehdoton.

  VastaaPoista
 5. Mitä enemmän tutkitaan sitä enemmän löydetään aineita jotka ovat myrkyllisiä, mutta mikä se pitoisuus on?

  Esim. kärpässieni on myrkyllistä mutta pieninä annoksina ei. Korvasienet pitää ryöpätä ennen syömistä...

  Loppujen lopuksi jokainenhan päätää itse mihin uskoo ja mitä suuhunsa laittaa. Itse poljen sillä polulla jossa kunnioitetaan perinteitä ja katsotaan mitä esi-isämme söivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisimpa tietää tarkempaa tuosta valkosipulista,me syömme valkosipulia koko perhe ja maistuu hyvälle,voisinko saada tarkempaa selitystä tähän ja pitäisikö tutkia tuo kyseinen sipulikasvi kokonaan, mitä olette mieltäjossain laborotoriossa?

   Poista
 6. Missä valkosipulia tutkitaan
  Haluaisin tietää tästä kyseisestä sipulista enemmän että mitä myrkkyä tuo on, onko se elimistölle epäterveellistä ja miten kaupat saa myydä tuota kyseissä sipulia? Olen kuulut aina että valkosipuli on terveellistä ja terveellisiä vaikutteita tuo mukanaan, niimpä kysyisinkin että miten vaikuttaa elimistöön ja eikö kauppiaat tiedä ollenkaan tästä seikasta.
  Olen yli 50 - vuotias ja enkä käytä mitään lääkkeitä koska ei minulle mitään vaikuta lääkkeet ja enkä käytä säänöllisesti mitään varenpaine lääkettäkään.

  VastaaPoista
 7. Huuhaa juttu, jossa ei ole mitään perää ... eräs maailman vanhimpia ravintokasveja. Enpä ole typerämpää juttua lukenut.

  Asiaan;
  "Korkean verenpaineen hoidossa merkittävässä osassa ovat myös lipidiaineenvaihduntaan vaikuttavat kasvit kuten valkosipuli. Valkosipulin voi viipaloida, murskata tai pilkkoa ja sen jälkeen kannattaa antaa sen seistä kymmenisen minuuttia, jotta vahva kemiallinen yhdiste, allisiini, pääsee muodostumaan. Allisiini on tehokas antioksidantti, joka tekee verisuonista joustavampia ja tällöin ne laajenevat helpommin.


  "Valkosipulilla on todettu olevan myös verisuonten tukkeutumista ehkäisevä vaikutus, sillä eräät valkosipulin sisältämät yhdisteet kuten tioallyylisulfidit ehkäisevät fibriinien muodostumista veressä hidastaen siten veren hyytymistä. Valkosipuli ehkäisee myös verisuonten kovettumista ja laskee veren kolesteroli-, rasva-aine- ja sokeripitoisuutta. Se laajentaa verisuonia, mikä vaikuttaa alentavasti verenpaineeseen ." (Wikipedia)

  VastaaPoista